Kwaliteit led-strips (de verschillen toegelicht)

Led-strip.nl staat garant voor A-kwaliteit led-strips met een lange levensduur, hoge efficiëntie en uitstekende prestaties. Maar hoe doen wij dit en waarin verschillen onze led-strips van die van veel andere aanbieders?

Levensduur en prestaties led-strips
Veel aanbieders claimen uit promotieoverweging maar nog vaker uit onwetendheid of een gebrek aan productkennis vaak een enorm lange levensduur en een gegarandeerd aantal branduren.
Hierbij is het echter goed om te realiseren dat de lichtopbrengst van iedere led na verloop van tijd afneemt. Bij slechte kwaliteit led’s gaat dit proces echter een stuk sneller, waardoor slechte kwaliteit led-strips na enkele jaren nog wel licht genereren maar de feitelijke lichtopbrengst soms zelfs is gehalveerd.

Terugloop in lichtopbrengst
De led-strips van Led-strip.nl hebben een afname van lichtopbrengst (brightness decline) van slechts 0,3% per 1000 branduren, waar deze bij de meeste led-strips in de markt tussen de 0,8 en 3,1% per 1000 branduren liggen.
Onze led-strips genereren zo na bijvoorbeeld 10.000 branduren nog 97% van de initiële lichtopbrengst. Dit in tegenstelling tot de slechte kwaliteit led-strips die onder meer door de slechte koelingseigenschappen nog slechts 70% (L70) of minder van hun initiële lichtopbrengst leveren. Mits deze niet al defect zijn door breuken in de printplaat of oververhitting.
Om de reële levensduur van led’s te bepalen dient te worden uitgegaan van de L70 waarde. Deze waarde geeft aan na hoeveel branduren de lichtopbrengst met 30 procent is afgenomen tot 70% waarbij de led doorgaans aan het einde van zijn levensduur wordt beschouwd.

De kwaliteit en reële levensduur van led-strips wordt bepaald door een groot aantal factoren:

De SMD led

Led-strip.nl weet zich al jaren te onderscheiden van andere aanbieders met een uitstekende kwaliteit led-strips met originele merk SMD led’s van Epistar, Samsung en Osram.

Veelal claimen fabrikanten en leveranciers ten onrechte led-strips met Epistar led’s aan te bieden. In werkelijkheid zijn dit vaak B-merk led’s van slechte kwaliteit. Aanvankelijk is vrijwel geen verschil te zien tussen deze slechte kwaliteit led’s en de originele Epistar led’s. Door de slechte SMD led’s en kleine chips komen na enkele weken of maanden echter de gebreken snel naar voren in de vorm van defecte led’s, afname van intensiteit en kleurverschillen tussen de led’s. Om de lichtopbrengst van de led’s te verhogen wordt veelal de stroom opgedreven waardoor de SMD led’s veel te warm worden. Zeker met de veel gebruikte kleine chips neemt de levensduur van de led-strips hierdoor aanzienlijk af. De op onze led-strips gebruikte A-kwaliteit SMD led’s genereren reeds een hoge lichtopbrengst waardoor d.m.v. de toegepaste weerstanden de stroom ver onder de maximale waarden blijft, wat bijdraagt aan een lange levensduur. Onze Constant-Current led-strips zijn eveneens voorzien van ingebouwde stroom- en spanningsregeling d.m.v. temperatuursensoren, waardoor de temperatuur van de Constant-Current led-strips automatisch wordt gereguleerd. Voor meer informatie zie Constant-Current led-strips.

Doordat wij uitsluitend werken met originele A-kwaliteit merk led’s en grotere chips kunnen wij een zeer beperkte daling van lichtopbrengst (0,3% / 1000h) en een uitstekende stabiele kwaliteit en efficiëntie garanderen.

hq-chip
Led-strip.nl SMD led v.v. grote chip
lq-chip
Slechte kwaliteit SMD led met kleinere chip

De lasdraad is een kritieke component in de LED-packing welke de elektrische verbinding tussen de LED-chip en het ledframe vormt.

Onze chips zijn met een puur gouden draad in de led’s aan de soldeer-pads gesoldeerd. De LED-lasdraad in onze led-packing is gemaakt van hoogzuiver (99,99%) goud, omdat goud veel voordelen heeft als geleidingsdraad.
Ten eerste is goud een uitstekende geleider van zowel warmte als elektrische spanning. Daarnaast gaat een gouden geleidingsdraad veel langer mee omdat het niet onderhevig is aan oxidatie. De goede vervormbaarheid van goud zorgt er tevens voor dat de geleidingsdraad , zelfs onder hoge spanning, niet gemakkelijk breekt.

Veel andere fabrikanten gebruiken om de kosten te drukken goedkopere alternatieven uit koper of metaal legering. In vergelijking met gouddraad zijn deze echter beduidend vatbaarder voor corrosie waardoor zowel de elektrische als de thermische geleiding nog verder zullen afnemen. De slechte geleiding en beperkte vervormbaarheid van deze materialen resulteert door uitzetting (Coefficient of Thermal Expansion) na verloop van tijd vrijwel altijd in defecten doordat koppelingen breken.

led-bonding-wire

Soldeerpads
De door led-strip.nl toegepaste soldeer-pads zijn van de beste kwaliteit op de markt en hebben een uitstekende weerstand tegen oxidatie. Dit in tegenstelling tot de veel toegepaste slechte kwaliteit soldeer-pads die snel oxideren, zwart kleuren en zelfs loslaten.

hq-solder-pad
Led-strip.nl soldeer-pads
lq-solder-pad
Slechte kwaliteit soldeer-pads

Lijm in RGB led’s
De RGB led-strips van led-strip.nl worden afgewerkt met een verstrooiende lijm i.p.v. de meestal gebruikte heldere lijm. Door de verstrooiende lijm is een mooie kleurmenging gegarandeerd.

glue
Led-strip.nl verstrooiende RGB SMD
glueb
Slechte kwaliteit RGB SMD

Binning proces (kleurtemperatuur en kleurconsistentie)
Op microscopisch niveau is geen enkele led precies hetzelfde. De kleurvariaties kunnen groot zijn, waardoor selectie noodzakelijk is om kleurconsistentie en kwaliteit te garanderen. Kleurafwijkingen worden gemeten en uitgedrukt in een MacAdams step (SDCM – Standard Deviation of Color Matching). Hoe hoger de kleurafwijking des te hoger is het SDCM getal.

De led-strips van Led-strip.nl zijn leverbaar in tal van kleurtemperaturen. Van koel-wit (6000K) tot zeer warm-wit licht (2200K). Ongeacht welke kleurtemperatuur de led-strip heeft garanderen wij een maximale afwijking in kleurtemperatuur van 100K. Bij veel andere aanbieders is dit 300K of zelfs 500K waardoor een geheel andere lichtkleur ontstaat. Tevens gebruiken veel fabrikanten verschillende bin’s door elkaar waardoor zelfs per led-strip kleurverschillen bestaan. De mate van kleurconsistentie wordt bepaald door de kwaliteit van de led’s en het binning proces. Voor de productie van onze led-strips hanteren wij een strikte Bin controle waardoor wij een uitstekende kleurconsistentie en een uniforme intensiteit (lumen) kunnen garanderen.

Color Rendering Index
De kleurweergave-index (CRI-waarde) geeft weer wat het effect is van een lichtbron op de kleurweergave van objecten, vergeleken met de kleurweergave van dezelfde objecten bij daglicht. Een CRI van 100 is gelijk aan daglicht en geeft de meest optimale kleurweergave van het verlichte object. Onze standard led-strips hebben een CRI≥80, echter zijn vrijwel alle uitvoeringen ook leverbaar in een CRI≥90 en zelfs CRI≥95. Voor meer informatie: Kleurweergave-index CRI(Ra)≥90 en CRI(Ra)≥95 led-strips

De printplaat (PCB)

Naast de gebruikte led’s en chips is de kwaliteit van de printplaat (PCB) minstens zo belangrijk. De led-strips van Led-strip.nl zijn allen opgebouwd uit een top kwaliteit double layer printplaat (PCB) met extra dikke kopersporen. De opbouw uit twee lagen en de hoge koper puurheid van de printplaat garanderen een uitstekende flexibiliteit en sterkte.

pcb-van-horn-led
High-quality PCB led-strip.nl

Het verschil met de goedkope PCB’s van slechte kwaliteit is niet altijd direct zichtbaar maar de gevolgen voor de levensduur, efficiëntie en kwetsbaarheid zijn enorm. Onderstaande PCB’s van slechte kwaliteit worden helaas nog altijd door veel fabrikanten gebruikt.

poor-quality-pcb-front
Voorzijde slechte kwaliteit PCB
poor-quality-pcb-back
Achterzijde slechte kwaliteit PCB

PCB 1: De slechtste kwaliteit PCB in de markt. Single layer, geen koperen laag aan de onderzijde. Het spanningsverlies in de printplaat is hoog en de PCB is zeer breukgevoelig.

PCB 2: Een tweede PCB van zeer slechte kwaliteit. Eveneens single layer en geen koperen laag aan de onderzijde. Het spanningsverlies in de printplaat is hoog en de PCB is zeer breukgevoelig. Op het eerste oog verschilt de PCB niet zo heel sterk van de double layer PCB, het verschil komt in gebruik echter gauw aan het licht.

PCB 3: Eveneens een PCB van slechte kwaliteit veelal gebruikt voor slechte kwaliteit SMD5050 led-strips. Single layer en geen koperen laag aan de onderzijde. Het spanningsverlies in de printplaat is hoog en de PCB is zeer breukgevoelig. De led’s zijn horizontaal op de printplaat gesoldeerd waardoor deze gemakkelijk loslaten en erg storingsgevoelig zijn.

PCB 4: Een tweede veel gebruikte slechte kwaliteit SMD5050 PCB. Hoewel het een 2-laags (double layer) PCB betreft is de koper puurheid zeer laag. Het spanningsverlies is hiermee hoog en de led-strip is breukgevoelig. Op het oog verschilt de PCB niet veel van de kwaliteits PCB, het verschil komt in gebruik echter gauw aan het licht.

Weerstanden op de PCB
In tegenstelling tot veel andere fabrikanten/leveranciers zijn op onze led-strips uitsluitend originele A-kwaliteit merk weerstanden toegepast met een goede en consistente kwaliteit.

Keurmerken en certificering
Al onze led-strips zijn RoHs, UL, cUL, en CE gecertificeerd waardoor ze zowel in Europa, de Verenigde Staten als in Canada zijn goedgekeurd.